zondag 14 juni 2015

Uitzicht op de waan van de dag

 
Volgens mij worstelt iedereen wel eens met de waan van de dag. Niet alleen drukke dagen, maar ook op vakantie of weekenddagen speelt de waan van de dag een rol. Zeer regelmatig is de waan van de dag een excuus om iets wat bijvoorbeeld minder leuk is, niet te doen. Echter zeer regelmatig lijkt de waan van de dag wel een kwelgeest die ervoor zorgt dat je juist hetgeen dat je wilde doen toch niet hebt kunnen doen.

Belangrijke eerste gewetensvraag is in welke mate jij je laat leiden door de waan van de dag?
Juist automatismen maken ons succesvol. Als we overal over zouden moeten nadenken of alles moeten afstemmen dan bereiken we niks. Het is ook gewoon lekker om vast patronen te hebben waar je zeker van kunt zijn dat het voor je werkt. Juist die patronen, of gewoonten bepalen jouw waan van de dag. Om meer zicht op jouw waan van de dag te krijgen kun je een aantal vragen stellen. Hoe vaak komt het voor je dingen niet hebt kunnen doen, die je echt had willen doen? Hoe ziet voor jou een ideale dag eruit, en hoe ziet de dag er in de praktijk uit?

Is de waan van de dag je vriend of je kwelgeest?
Juist de automatismen leveren je veel op zoals comfort, vertrouwen, resultaten, etc. Echter als je juist op een andere manier zou moeten werken of je wilt juist iets anders, dan werkt het beperkend. Je neemt je steeds iets voor, maar het komt er maar niet van? Je weet eigenlijk dat je het anders zou moeten gaan doen, maar je bedenkt argumenten voor je geweten om het aan jezelf te kunnen uitleggen. Je moet kennelijk echt geprikkeld worden, om je te verzetten tegen de kwelgeest, die de waan van de dag heet.

Hoe onttrekt jij je aan de waan van de dag?
Voldoende momenten en diepte in reflectie lijkt mij het belangrijkste element om de waan van de dag te beteugelen. Dit kan op allerlei manieren, zoals yoga, ontspanningsoefeningen, voldoende pauzes, sporten, trap nemen, start van een nieuw werkpakket, spreken in derde persoon, communicatie op proces en relatieniveau i.p.v. inhoudelijk niveau, etc. In coaching zijn allerlei simpele houvasten ontwikkelt om je dagelijks te helpen prioriteiten te stellen in de waan van de dag:
  • De regel: Moet ik dit nu doen? Je kunt deze zin op 5 manier zeggen door de klemtoon op een ander woord te leggen. Je ontwikkelt zo 5 manieren om ‘nee’ te kunnen zeggen.
  • Kies een paar stop-woordjes waarmee je de situatie voor jezelf kunt relativeren, zoals lekker belangrijk, dus, kansloos.
  • Maak een dagelijkse to-do lijst wat je echt zelf wilt doen. Kijk dan aan het einde van de dag wat daarvan uitgekomen is. Trek conclusies voor die dag erna.
  • Brainstorm alle acties die je nog wilt doen, en prioriteer deze
    in een matrix, zodat je met de belangrijkste zaken gaat beginnen. 
  • Inzicht, overzicht, uitzicht. Voor alle rollen die je vervult is het nuttig om regelmatig stil te staan of je met de juiste dingen bezig bent. Reflecteren geeft je inzichten. Met die inzichten ontwikkel je overzicht. En door overzicht heb je de mogelijkheid om vooruit te kijken en weer uitzicht en  perspectief in de koers die je wilt ingaan.


Hoe benut je de van de waan van de dag?
Zie de waan van de dag als een welkome vriend, die je helpt. De truc is om voldoende elementen in de waan van de dag (automatismen) die je helpen bij de doelen die je wilt bereiken. Aantal voorbeelden:

-     Als je meer wilt bewegen en je gaat dagelijks met de fiets naar het werk of school, dan heb je automatisch die dagelijkse beweging.

-     Als je op het werk meer andere collega’s wilt leren kennen, ga dan een keer ergens anders zitten dan spreek je hen vanzelf.

-    Door iedere dag een to do lijst te maken, heb je de kans om de dingen die je belangrijk vind de hoogste prioriteit te geven.

Of je de waan van de dag als kwelgeest of als vriend ziet, ik wens je een fijne dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten